Prevod originalnog rukopisa knjige
” NADMUDRIVANJE ĐAVOLA”
iz 1938. necenzurisano

PORUČI ODMAH

Knjiga NADMUDRIVANJE ĐAVOLA napisana je 1938, samo godinu dana nakon što je Napoleon Hil uobličio svoje kapitalno delo Mȉsli i obogati se, a počiva na istim načelima kao drugi Hilov temeljni spis Filozofija uspeha ‒ ali i sva čovekova postignuća ‒ sažetim u stavu da na početku beše reč

Ne iznenađuje što je Nadmudrivanje Đavola dugo čuvano daleko od očiju javnosti zbog svog kontroverznog sadržaja, jer ukazuje na sve ono što oblikuje naš um, ne dozvoljavajući čoveku da odredi svoju jasnu nameru, navodeći ga da luta kroz život u zaludnim pokušajima postizanja uspeha i pronalaženja mira u harmoniji s vlastitim bićem, okruženjem i, na kraju, samim životom. 

Nadmudrivanje Đavola je svoj debi doživelo tek u junu 2011. godine, kad ga je, s komentarima Šeron Lečer, objavila izdavačka kuća Sterling, ali u cenzurisanom obliku zbog delova u kojima Hil kritikuje školski i politički sistem i religiju kao osnovne matrice oblikovanja kolektivne svesti i ostvarivanja uticaja na pojedinca i njegov konačni egzistencijalni izbor besciljnog lutanja kroz život, koje neminovno rezultira nezadovoljstvom i osećanjem životnog poraza. Hil tome suprotstavlja kao cilj pronalaženje pravog ja van sfere uticaja genetskog nasleđa, okoline, obrazovnog i političkog sistema i verskih institucija. To „drugo ja” se kroz životne neprilike i poraze kali, postajući seme odgovarajućih dobitaka i ekvivalentnog uspeha na putu osmišljavanja i življenja života ispunjenog istinskom svrhom i jasno određenom namerom. 

Knjiga je pred vama u svom izvornom obliku: brižljivo je prevedena iz autorovog rukopisa (odatle u njoj poneki trag duha vremena u kojem je nastala), tako da je ovo njena svetska premijera.Verujem da nas turbulentna 2020. godina uvodi u razdoblje velikih, ne samo globalnih nego i ličnih izazova, kad više nego ikad postaje važno dostizanje našeg autentičnog i potpuno svesnog postojanja. „Reci mi šta želiš i ja ću ti pokazati kako to da ostvariš!”, Hilov je imperativ iz 1937. godine, kada je objavio knjigu Mȉsli i obogati se, da bi već naredne godine postalo jasno da nam je za ostvarenje tog cilja neophodna metodička priprema ‒ postupak kako da mislimo svojom glavom i svojim srcem, umesto onim dêlom našeg identiteta koji oblikuju okolina, školski sistem, politika i religija ‒ ono „ja” koje nisam ja

Srećno, stoga, koračajte s Nadmudrivanjem Đavola u ruci prema svom pravom ili drugom ja, na putu prevladavanja strahova i konačnog upoznavanja sebe!

Saša Pavlović Riess, Institut Napoleona Hila